MENOPAUZA

 

Menopauza este "piatra de hotar" in viata fiecarei femei ce marcheaza sfarsitul perioadei reproductive. La un an dupa ultima menstra se considera ca femeia a ajuns la menopauza. Media de varsta pentru instalarea menopauzei este de aproximativ 50 de ani dar corpul fiecarei femei are propriul ritm si timp limita. Unele femei ajung la menopauza in mijlocul decadei a patra si altele au menstruatii chiar si in decada a cincea.
Perimenopauza cuprinde perioada de instalare a menopauzei si cea care urmeaza menopauzei. Se refera la cei 2 pana la 8 ani de modificare a nivelului hormonal incluzand si simptomatologia asociata, pana la instalarea menopauzei. Cel mai frecvent semn de premenopauza este menstruatia abundenta, adesea neregulata data de dereglarile hormonale.
Majoritatea femeilor au perimenopauza intre 39 si 51 de ani. Unele femei prezinta modificari ale menstruatiei si sindrom premenstrual la sfarsitul decadei a treia cand nivelul hormonal se modifica si fertilitatea e in declin in mod fiziologic.
Alte femei nu au astfel de simptome pana la sfarsitul decadei a patra. Postmenopauza incepe la un an dupa ultima menstra. Nivelul hormonal continua sa scada si simptomele menopauzei sunt prezente, posibil accentuate de-a lungul primului an sau in anii urmatori. Estrogenul si progesteronul se stabilizeaza la niveluri joase si simptomele se atenueaza. Aceasta este perioada in care femeile se pot bucura de lipsa ciclurilor menstruale si a problemelor de contraceptie.
Modificarile naturale si asteptate ale hormonilor duc la premenopauza, menopauza si postmenopauza.

Perimenopauza

Pe masura ce inaintam in varsta corpul incepe un proces natural de modificare ce culmineaza cu sfarsitul ciclului menstrual (menopauza). Numarul si calitatea ovulelor scade, nivelul hormonal este variabil si ciclul menstrual devine mai putin predictibil. Aceasta perioada de fenomene neprevazute se numeste perimenopauza.

Menopauza si postmenopauza

Dupa cativa ani de variatii hormonale, estrogenul si progesteronul incep sa scada. Cand estrogenul scade sub un anumit nivel, ciclul menstrual si activitatea foliculara, respectiv perioada fertila iau sfarsit. Dupa un an fara menstruatie, femeia atinge menopauza si trece in postmenopauza.
Dupa un an sau doi de postmenopauza nivelul de estrogen se echilibreaza la un nivel scazut. Deoarece estrogenul joaca un rol important si in alte functii ale organismului, nivelul scazut are efecte ce includ pierderea mineralelor din tesutul osos si subtierea si uscarea pielii, atrofierea vaginului si a tractului urinar.
Menopauza se poate instala artificial si prematur prin scoaterea chirurgicala a ovarelor (ovarectomie) sau prin chemoterapie sau radioterapie in zona abdominala si pelvina.

Cauzele menopauzei precoce

Corpul fiecarei femei are propriul ritm biologic astfel incat momentul instalarii menopauzei si durata ei difera. Exista o probabilitate mare ca momentul aparitiei menopauzei sa fie identic cu cel al mamei. Totusi unele stiluri de viata si tratamente farmaceutice pot provoca sau sunt corelate cu o menopauza precoce:
- fumatul. Femeile de varsta medie, fumatoare ajung la menopauza mai repede, cu 1 an si jumatate mai repede decat cele care nu fumeaza. Cu cat perioada de consum de tigarete este mai lunga si cu cat cantitatea este mai mare cu atat mai puternic va fi efectul
- radioterapia sau ablatia glandei pituitare
- chemoterapia
- radioterapia sau alt tratament in zona abdominala sau a pelvisului ce afecteaza ovarele
- bolile genetice si autoimune
- ablatia bilaterala a ovarelor (ovarectomie) ce duce la menopauza brusca instalata artificial
- traiul la altitudini mari
- dieta vegetariana.

Desi unele femei au putine simptome ce anunta menopauza sau nici un simptom, majoritatea prezinta o multitudine de simptome. In mod asemanator, in timp ce unele femei au simptomatologie usoara altele au somnul, viata de zi cu zi si starea generala sever alterata. Simptomatologia se calmeaza cand hormonii se echilibreaza. Modificarile din perioada de postmenopauza sunt normale si se pastreaza in timp, caracteristic perioadei.

Semne si simptome ale perimenopauzei

Semne de perimenopauza:
- cicluri menstruale neregulate
- cicluri usoare si rare
- cicluri abundente neobisnuite.

Simptome ale menopauzei

Simptomatologia caracteristica menopauzei este datorata modificarilor sau scaderii nivelului hormonal si persista inca unu sau doi ani dupa menopauza. Unele femei prezinta simptomatologie pentru inca cinci sau mai multi ani- postmenopauza.
Simptomele sunt:
- bufeuri de caldura (senzatie de caldura subita si trecatoare resimtita pe fata, gat, torace, insotita de transpiratii si frisoane)
- tulburari de somn (insomnie)
- tulburari emotionale, schimbari ale dispozitiei sau iritabilitate
- modificari ale vietii sexuale, a interesului sau a raspunsului sexual
- probleme de concentrare sau de memorie legate de tulburarile de somn si de modificarile hormonale
- migrene (dureri de cap)
- tahicardie (palpitatii)
- prurit generalizat (mancarimi).
Menopauza instalata artificial post-chirurgical, prin chemoterapie sau radioterapie se poate asocia cu simptome mai severe decat de obicei. Conditiile prodromale (ce anunta menopauza) ca depresia, anxietatea, tulburarile de somn sau iritabilitatea se accentueaza in timpul tranzitiei perimenopauzei.

Semne de postmenopauza

Semnele care anunta menopauza respectiv postmenopauza sunt:
- lipsa perioadelor menstruale (femeia nu are nevoie de metode contraceptive)
- uscarea si subtierea tegumentelor, fanerelor (par si unghii) datorita scaderii productiei de colagen
- modificari vaginale si urinare ca:
- senzatia de uscaciune a vaginului, iritatie si prurit
- risc crescut de infectii vaginale si de tract urinar
- durere in timpul actului sexual (dispareunie)
- scaderea densitatii osoase (osteopenie).
Alte afectiuni pot duce la modificari ale ciclului menstrual sau simptome asemanatoare celor din perimenopauza sau menopauza. Exemple: sarcina, variatii semnificative a greutatii, depresie, anxietate, boli, afectiuni ale uterului, ale tiroidei sau ale glandei pituitare.

La sfarsitul celei de-a treia decade incepe sa scada numarul de ovulatii si calitatea ovulatiilor. Ca rezultat scade productia hormonala, se poate observa un ciclu menstrual scurtat si unele simptome specifice sindromului premenstrual.

Perimenopauza

In timp ce ovulatia scade aceasta devine neregulata in paralel cu menstruatia. Aceasta perioada se poate instala cel mai devreme la sfarsitul decadei a treia sau cel mai tarziu la inceputul decadei a cincea si continua inca 2 pana la 8 ani inainte de sfarsitul ciclurilor menstruale. In aceasta perioada ovarele produc cateodata prea mult estrogen si/sau progesteron si alta data prea putin. Progesteronul variaza mai mult in aceasta perioada ceea ce duce la sangerari menstruale abundente. Daca femeia prezinta sangerari vaginale abundente si subite se recomanda un control de specialitate pentru a elimina alte cauze mai grave.

Menopauza

Inainte cu 6 luni pana la un an de zile de la oprirea permanenta a ciclurilor menstruale estrogenul incepe sa scada. Cand ajunge la un anumit nivel ciclurile menstruale se opresc. Dupa un an fara menstruatii se considera ca femeia a ajuns la menopauza.

Postmenopauza

In timpul primului an dupa instalarea menopauzei nivelurile de estrogen continua sa scada. Este normal sa prezinte simptome de genul bufeurilor de caldura sau insomnie in timpul primului an dupa instalarea menopauzei. O data echilibrat nivelul hormonal aceste simptome cedeaza. Totusi, la unele femei simptomatologia persista ani de zile si o explicatie ar fi nivelul foarte scazut de estrogeni. Dupa menopauza tesutul adipos continua sa produca estrogeni iar femeile cu putin tesut adipos au un nivel de estrogeni mai mic.
Nivelul scazut de estrogen face parte din perioada post-menopauza. Nivelul de estrogeni scazut scade riscul de a face cancer (estrogenul are legatura cu unele tipuri de celule cancerigene). Totusi, deoarece estrogenul joaca un rol important pentru piele si oase, nivelul scazut determina unele probleme de sanatate la femeile in postmenopauza:
- pierderea de minerale osoase (demineralizare) - nivelul scazut de estrogen dupa menopauza accelereaza pierderile minerale, crescand riscul de osteoporoza pe viitor
- modificari ele pielii - nivelul scazut de estrogen duce la productia scazuta de estrogen care este suportul tegumentului si formeaza puntile de legatura. Pielea cu riduri, subtire si uscata este normala dupa menopauza. Mucoasa vaginala si tractul urinar inferior se subtiaza de asemenea si slabesc. Aceste modificari influenteaza activitatea sexuala care devine mai dificila si creste riscul de infectii vaginale si urinare.
- modificari ale dintilor si gingiilor - productia scazuta de estrogen afecteaza tesuturile de legatura ceea ce creste riscul de pierdere a dintilor si de afectiuni gingivale.
Desi motivele nu se cunosc foarte bine, o femeie are sanse crescute sa dezvolte o afectiune cardiaca dupa instalarea menopauzei. Se recomanda luarea in calcul a bolilor cardiace cand se fac modificari ale stilului de viata si ale tratamentului, deoarece aceste boli sunt considerate pe locul intai la mortalitate.